Så bygger du en pool inomhus – Planering, byggprocess och kostnader

Att ha en möjlighet att bada och relaxa året om i vårt svenska land är få förunnat. Detta är emellertid långt ifrån omöjligt och faktum är också att fler och fler villaägare börjat se över möjligheterna i att bygga en inomhuspool. Ett ämne som vi ska titta närmare på i den här texten. 

Det man ska veta är att det handlar om ett komplext projekt som ställer enorma krav på utförande. Minsta miss kan leda till fruktansvärda konsekvenser och det är väldigt lätt att föreställa sig hur dessa kan se ut. Samlar du x antal kubik vatten inomhus i din egen villa och ser att det plötsligt börjar läcka - ja, då tar det inte särskilt lång tid innan en renodlad vattenskada uppstår.

Det bör man ta med sig och vårt råd är att ett poolbygge inomhus alltid bör ske av fackmän med lång vana av att både planera och installera en pool - gärna med totalentreprenad för att ytterligare minimera riskerna. Här nedan kommer några ytterligare råd kring att bygga en inomhuspool. 

  • Bygglov. Kolla upp om det krävs ett bygglov för att installera en inomhuspool i din bostad. Normalt sett krävs det inget sådant, men att kontakta byggnadsnämnden i din kommun är ändå värdefullt - inte minst för att du kan ges värdefull input och förslag. 
  • Val av pool. Hur ska poolen användas primärt - är det bad och lek som gäller, eller vill du ha en plats för motion? Vanligt är att man inomhus väljer antingen en gjuten betongpool eller en pool i prefab. Det senare innebär en billigare variant som är enklare att installera. 
  • Fukt! Detta är det stora dilemmat med att ha en pool inomhus. Vattnet hålls konsekvent på en varm nivå - något som gör att luften inomhus också blir väldigt varm. Allt detta skapar en potentiell risk för en massa fukt och mögelskador. Vi kan inte nog trycka på att du måste se över lösningar för ventilation och anlita en expert på detta. En extern avfuktare att ställa in mellan varven är också något som rekommenderas. 
  • Säkerhet. Välj material runt poolen som A) är enkla att underhålla och städa och B) som minimerar risken för att någon ska halka och göra sig illa. Tänk även på att säkerställa säkerheten i övrigt. Poolskydd, en möjlighet att låsa dörren när du själv inte ska bada och god belysning är tre saker att tänka på. 
  • Rening av vattnet. Vattnet måste cirkulera och vara rent. Var noga med att mäta PH-värdet och använd exempelvis klor för att regelbundet rengöra poolen. Se till att investera i ett bra system för cirkulation - och ta alltid hjälp med att installera och driftsätta detta. 

pool inomhus

Vi hjälper dig att bygga din pool
22 maj 2025